Tuesday, October 28, 2008


masa amat penting bagi aku untuk siapakan tugasan dan project design aku...
kadang kadang masa tidak mengizinkan aku untuk siapkan tugasan dengan sempurna...
mungkinkah aku ni x sediakan time table yang betul...
semua tugasan aku nak kena submit dalam minggu depan...
dimanakah masa yang sesuai untuk aku lakukan ini semua...
setiap benda dan projek yang aku buat kenalah complete...
tolong la aku........

Saturday, October 25, 2008


ape yang anda fikir tentang architect ????????
so, disini ape yang ada fikir tentang kerjaya bagi calon/pasangan/isteri yang sesuai untuk seorang arkitek lelaki?
bagi sebab?

-suri rumah
-ahli perniagaan
-dan lain lain (sila nyatakan)

Wednesday, October 22, 2008

Ecological Design In The Tropics (EDITT) - My target style

Ecological Design In The Tropics (EDITT) is a proposal by TR Hamzah & Yeang for a 26-story high-rise constructed of recycled and recyclable materials featuring photovoltaic panels, natural ventilation, and a biogas generation plant all wrapped within an insulating living wall that covers half of its surface area. The eco-tower is designed to collect rainwater and re-distribute its grey-water for both irrigation and toilet flushing with an estimated 55% self-sufficiency and a photovoltaic system that can supply 40% of its energy needs.

Engineering Drawing and Technology Competition 2004

At first, aku memang kecewa pada tahun 2003 kerana aku tidak terpilih untuk mewakili skolah dalam pertandingan LK peringkat negeri di SM Teknik Tanah Merah.
Pada tahun 2004, aku amat gembira sekali kerana terpilih dalam pertandingan LK untuk mewakili skolah dan akan bertanding di SM Teknik Tanah Merah.
aku dibantu dan di didik oleh cikgu Suharto dan cikgu Rasyid
time 2 aku terpilih bersama dengan kawan sekelas aku (py-dah) time form 5 di SM Teknik Pengkalan Chepa..
Hati mana yang x gembira beb,,,
hati aku mang berdebar untuk pertandingan ini. yela,bawa nama baik skolah.
dalam pertandingan 2, terbagi 2 bahagian iaitu bahagian 1 ialah lukisan teknikal yang merangkumi floor plan, elevation, electrical drawing, and perspective drawing selama 3 jam..
bahagian 2 pula merangkumi pembuatan model, accesories dalaman and landscape selama 5 jam.
Selesai pertandingan itu,Kegembiraan aku berterusan kerana berjaya mendapat tempat ke-2 (naib johan).
dalam perandingan ini, tuan rumah mendapat johan.
time 2 dalam 20 buah skolah ambil bahagian..
Kegembiraan aku disambut lagi apabila aku mendapat notice dari JPN ( Jabatan Pelajaran Negeri) untuk bertanding di peringkat kebangsaan di Pulau Pinang..
yela dapat wakil negeri (Kelantan).
n then aku sahut cabaran lagi kat sana.
kat sana mang bes sangat..
smua orang sponsor...
tempat tinggal pula kat The Summit Hotel di Bukit Mertajam.
kami dilayan mcm orang kenamaan.

Pertandingan ni berlangsung di Dewan Majlis Perbandaran Seberang Jaya, sebelah Dewan Milennium.
Perasaan aku mang kecewa sangat time pertandingan ni,
aku just dapat saguhati aje...
aku dapat bw balik sijil, piala dan duit rm400.
tp aku mang gembira sangat dan dapat pengalaman baru dalam pertandingan ni.

p/s : harapan agar pertandingan ni berterusan sampai bila2. jangan separuh jalan je..

Tuesday, October 21, 2008

top ten architectural styles

1. Neoclassicism (c.1780-1820)

There are several variations:
Federalist: Especially common in New England; a traditionalist
approach to classicism, heavily influenced by
English models. Charles
Bulfinch, Samuel MacIntyre.
Idealist: An intellectual and moral approach to classicism, at first
linked to Roman models. Symbolic and associational values stressed.
Best example: Thomas Jefferson.
Rationalist: Emphasized structure and classical
building techniques,
such as stone vaulting and domes. Benjamin

2. Greek Revival (1818-1850)

The first truly national style in the United States. Strong associational
values. Permeated all levels of building.

3. Gothic Revival (c. 1820-1860)

Strong associational values of religion and nature. Found in both ecclesiastical
and r
esidential architecture. A wide range of archaeological accuracy, from
hard Upjohn's urban churches to "Carpenter's Gothic" cottages.

4. Second Empire Baroque (1860-1880)

French origin; used for public and residential architecture.

5. Beaux-Arts Classicism and Renaissance Revival.(1885-1920)

Drawn from the architecture of 15th- through 17th-century Italy, France and England. On this side of the Atlantic, Italian palazzi, French chateaux, and English clubs became the stylistic image for banking institutions, super town houses, clubs and government buildings, and even mercantile establishments (cf. the Federal Reserve Bank of New York and many of SoHo s cast-iron loft buildings). Proselytized through the Ecole des Beaux-Arts in Paris, the Beaux Arts style, from about 1890 to 1920, inflated classical allusions to truly supergrandiose proportions, as at Grand Central Terminal, the Custom House at Bowling Green, and the New York Public Library.

6. Setback Style Skyscrapers (1920-1950)

The "Wedding Cake" style refers to buildings with many distinct tiers, each set back from the one below resulting in a shape like a wedding cake. The style is almost exclusive to New York City, thanks to the 1916 zoning code ( prompted by the "shocking" height and verticality of the EQUITABLE BUILDING ) which forced buildings to reduce their shadows at street level, but occasional examples are found in other cities with dense business districts.

Wedding Cake buildings range across a spectrum of early-to-mid-20th century stylistic treatments, some with eclectic or art moderne facades and some modern or international. The buildings can be grouped into one style because their setbacks are usually their most distinguishing design feature.

7. Art Deco (1925-1940)

The largely French-inspired styles of the era between World Wars I and II, when cubistic structures were embellished by the use of florid ornament inspired by the Paris Exposition of 1925 (Art Deco) and later by sleek streamlined ornament that also influenced the Paris Exposition of 1937 ' Art Moderne . Many polychromed works of Ely Jacques Kahn exemplify Art Deco: the corner-windowed “modernistic” apartment houses of the Grand Concourse in the Bronx and the Majestic Apartments, at Central Park West and 72nd street are Art Moderne.

Both Deco and Moderne use setbacks to reduce building mass and to emphasize verticality. Unlike "Wedding Cake" buildings, their shapes recede from the street gracefully, not in tiers but in gentler and more carefully positioned steps. Limestone is the most common cladding material, with brick facades common in Art Deco.

Prominent architects in the style include Shreve, Lamb & Harmon Associates, Bertram Grosvenor Goodhue, and Lawrence Murray Dixon.

8. International Style (1945-1970)

After about 1960 modernism began to play more freely with shapes and structu
res, producing a wider variety of designs including cylindrical buildings, sloping roofs, and unusual shapes. This trend runs parallel to Postmodernism, which rebelled against the strictness of modernism by reviving historical tropes; but during this period the aesthetic and economic advantages of simplicity kept modernism alive in all parts of the world.

One of the leading proponents of modernism is the architecture firm Walter Gropius, which has also worked in other styles but is closely associated with the evolution of 20th century modernism. An equivalent firm in the Far East is the Japanese company Nikken Sekkei Ltd., and one of the most famous design firms of the late modern period is The Stubbins Associates, Inc., architects of Yokohama Landmark Tower and Citigroup Center.

9. Late Modern (1970-present)

Philip Johnson (before his conversion to Post-Modernism) and I.M. Pei, among others.
Late Twent
ieth-Century Late Modern buildings avoided most of the allusions, irony and self- mockery of post-modernism, although they sometimes paid homage to Inter-War Functionalism. They also modified the uncomplicated, predictable matchbox shapes of the International style by slicing, chamfering or serrating them, by stressing the 45-degree angle in plan and elevation, or by relinquishing the rectangular prism in favour of pyramidal, cylindrical or free-curved shapes. Late Modern architecture was nothing if not sleek and glossy. It strove to convey the image of the formidable technology of the computer and the satellite, a technology that was not yet practical for everyday use in the building industry even though it appeared overseas in such tours de force as the HongKong and Shanghai Bank and the Lloyds of London Building.

10. Post-Modernism (1964-present)

Postmodern architecture is a counter reaction to the the strict and almost universal modernism of the mid-20th century. It reintroduces elements from historical building styles, although usually without their high level of detail. Common features include columns, pyramids, arches, obelisks, unusual or attention-getting shapes and rooflines, and combinations of stone and glass on the facade.

Postmodernism ranges from conservative imitations of classical architecture to flamboyant and playfully outrageous designs. As the style became mainstream, many buildings with a modern form assimilated postmodern devices into small parts of their designs.

Among the original and most prototypically postmodern architects, Michael Graves & Associates is famous for its colorful and entertaining designs in architecture and other products. The firm of Johnson/Burgee Architects has designed some of the style's best known buildings, with an extremely wide variety of forms. Kohn Pedersen Fox Associates is one of the most successful practices in history, with a portfolio of major postmodern buildings all over the world.

Monday, October 20, 2008

Ramadhan Di Kuala Lumpur......Sebelum Pulang Kampung...

Pada mulanya aku berasa teramat gelisah kerana ketiadaan tiket bas untuk balik kampung halaman untuk berhari raya. akan tetapi nasib aku amat baik sekali bahawa aku baru teringat akan seorang kawan kepada kawan sekerja aku semasa di kuala lumpur dahulu. kawan dia bekerja di kaunter tiket bas di hentian putra di kaunter bas ekspress mutiara. aku amat gembira sekali.
antara kawan kawan yang pulang bersama aku adalah malik dan pawi...
sebelum pulang ke kampung halaman pada 27 sept lalu, kitaorang bergembira di kuala lumpur bersama kawan kawan 1 studio di polipd iaitu butal,pawi,nuar dan malik..
ini adalah antara gelagat kegembiraan kami sebelum berhari raya dekat kampung masing masing..

sedapnyer berbuka dengan abc dan nasi ayam.

first time makan makanan arab. best jugak ey....

Kat LowYat Plaza kami pergi untuk membaiki komputer malik yang baru dibeli xsampai sebulan......jangan tension ok...duit loan akan dapat nanti..

Keletihan apabila sudah shooping dan perut lapar sangat ( puasa )......zzzzzzzzzzzz..
Bye KL.......Selamat Hari Raya Aidilfitri to Student Diploma in Architecture Semester 5 Section 2 and Architecture Lecturer PoliPD n specially for My Family at Pasir Mas,Kelantan